Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Međimurju obilježen raznim akcijama

25.11. obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim danom također započinje i međunarodna akcija 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25.studenog – 10. prosinca).

U Međimurskoj županiji taj dan obilježili smo različitim akcijama u sklopu projekta Udruge Zora, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” – “Jednako vrijedni” koji je podržao Ured za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

23.11. (petak) održano je predavanje u Domu za žrtve obiteljskog nasilja Međimurske županije “Sigurna kuća”, gdje je korisnicama prezentiran Zakon o ravnopravnosti spolova te Zakon o suzbijanju diskriminacije te mehanizmi zaštite koji se mogu koristiti.

24.11. (subota) Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je velikom akcijom na Trgu Republike u Čakovcu, u koju su se uključili mnogi. Osim udruge Zora, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Sigurne kuće, u akciju su se uključili i Policijska uprava Međimurska akcijom Živim život bez nasilja, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područna služba Čakovec i područna služba Mursko Središće, Centar za socijalnu skrb, Obiteljski centar Međimurske županije, Organizacija žena HSS-a, Forum žena SDP-a, Općine Orehovica, Nedelišće i Sveta Marija, i mnogi drugi.

Akciju su podržale i mnoge osobe iz javnog i političkog života kao što su župan Međimurske županije Ivan Pehoč, gradonačelnik Grada Čakovca Branko Šalamon, te saborska zastupnica Dragica Zgrebec.

Na samoj akciji volonteri/ke su dijelili prolaznicima edukativne letke i informirali ih o danu kojeg obilježavamo. Akcija je bila posebno uspješna, a mnogi su u bilježnicu na štandu upisali i svoja razmišljanja o nasilju nad ženama.

25.11. (nedjelja) održana je još jedna akcija i to u Gornjem Mihaljevcu, u sklopu Dana općine, gdje su volonterke informirale posjetitelje/ice i dijelile im edukativne letke o anti-diskriminacijskom zakonskom okviru.

IMG_4551.JPG