Sigurna kuća

Dom za žrtve obiteljskog nasilja osnovan je 14.02.2008. godine od strane Međimurske županije i Društva za psihosocijalnu pomoć Čakovec.

Dom za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” zbrinjava žrtve obiteljskog nasilja, najčešće su to žene s djecom i ima smještajni kapacitet za ukupno sedam osoba.

Dom korisnicama pruža smještaj, prehranu, brigu o higijeni, zdravlju, psihosocijalni tretman, te provodi i radnu terapiju. Stručni djelatnici doma pomažu žrtvi putem ohrabrivanja, osnaživanja, pokušavaju žrtvi pomoći u realnom sagledavanju životne situacije u kojoj se našla, pomoć u ostvarenju prava vezanih uz obiteljsko pravnu zaštitu, kazneno pravnu zaštitu, te pomoć u ostvarivanja prava iz domene socijalne skrbi, besplatne pravne pomoći…

Dom je zbrinuo prvu korisnicu dana 03.02.2010. godine. te je dosad bilo smješteno ukupno 42 osobe, od toga15 žena i 27 djece.
O korisnicima se brinu stručni radnici : socijalna radnica i psihologinja doma.

U početku je Dom financirala Međimurska županija, no od 01.06. u financiranju Doma sudjeluje i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Nadležni Centar za socijalnu skrb izdaje rješenje o smještaju tj. priznaje pravo na skrb izvan vlastite obitelji – privremenim smještajem.

Osim osnovne djelatnosti, dom je partner u više projekata.
Više o projektima saznajte ovdje.

Pomoć u zbrinjavanju korisnica/ka pružili su nam i brojni donatori.

Kako dobiti smještaj u Sigurnoj kući?

Žrtva ste obiteljskog nasilja?

Bojite se za svoj život i život svoje djece?

NAPRAVITE PRVI KORAK I NAZOVITE POLICIJU!

Ako ste doživjeli neki oblik nasilja, a želite se zaštititi, najbolje je da odmah nazovete najbližu policijsku postaju i zatražite policijsko postupanje zbog nasilja u obitelji. To možete najjednostavnije učiniti nazivanjem broja 92, a u vaše ime to mogu učiniti i treće osobe (djeca, susjedi, prijatelji, nepoznate osobe). Policajci će nakon prijave i odlaska na mjesto incidenta, obavijestiti nadležan ured socijalne skrbi, a taj ured će zatim obavijestiti nas!

JER VI I VAŠA DJECA IMATE PRAVO NA ŽIVOT BEZ NASILJA!

Nasilje ne mora biti vidljivo kako bi bilo opravdan razlog za prijavu. Nasilje također može biti nevidljivo, može biti emocionalno! U tom slučaju javite se u nadležni centar za socijalnu skrb gdje će vas primiti i saslušati tim sastavljen od socijalnog radnika, psihologa i pravnika.
Zbog sebe i vaše djece važno je da se odlučite prijaviti nasilje u obitelji kako bi započeli proces izlaska iz kruga nasilja.
Nadležni centar za socijalnu skrb izdaje rješenje o smještaju tj. priznaje pravo na skrb izvan vlastite obitelji – privremenim smještajem, te se u dogovoru sa svim djelatnicima Sigurne kuće dogovara o realizaciji smještaja.

Odgovori