Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

cveće2Zbog pogoršane epidemiološke situacije uslijed pandemije koronavirusom Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujna) nije obilježen uobičajenom  javnom akcijom u centru Čakovca. Ipak, Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec obilježio je ovaj važan dan s korisnicama Doma.

Na današnji dan prisjećamo se smrtno stradalih i teško ranjenih žena na Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice. Da obilježavanje ne bude usmjereno samo na ovaj tragičan događaj, korisnice, koje su i same žrtve obiteljskog nasilja, obilježile su ovaj dan čineći za sebe nešto pozitivno – „poklanjanjem“ cvijeća. Gesta poklanjanja cvijeća možda je izašla iz mode, no i danas će raznježiti gotovo svaku ženu i izmamiti joj osmijeh na lice. Stoga su korisnice na likovnoj radionici izrađivale cvijeće od papira te ga same sebi „poklonile“. Izrađenim cvijećem su ukrasile svoje sobe i ostale prostorije kako bi im boravak u Domu bio što ugodniji. Na fotografijama možete vidjeti neke od njihovih radova.

Ove godine je u našem Domu bilo smješteno 34 korisnika, od čega 16 žena i 18 djece. Zbog nedovoljnog kapaciteta nije se moglo zbrinuti 60 osoba koje su pronašle smještaj u sigurnim kućama u drugim županijama. Naš Dom djeluje već deset godina i do sada smo pružili smještaj za 296 korisnika od kojih je 154 djece.

Ako ste žrtva nasilja u obitelji, nemojte čekati – prijavite nasilje!

Nasilje možete prijaviti policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb koji su po prijavi dužni hitno reagirati.

Za pomoć se možete obratiti i nama na telefon: 099 835 7335 ili

Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja: 116 006

cveće