Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U petak,  22. rujna 2017. g. obilježavao se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na tri žene koje su tog dana 1999.g. smrtno stradale prilikom održavanja brakorazvodne parnice u sudnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Tim je povodom na 4. sajmu prevencije i sigurnosti koji se održavao u Čakovcu, sudjelovao Dom za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” Čakovec, zajedno s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Županijskim timom za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, Centrom za socijalnu skrb – podružnicom Obiteljski centar Čakovec te Udrugom Zora. Dom je na Sajmu predstavljao svoj rad informirajući građane o svom radu te dijeleći informativne letke.

IMG_8296

Prisustvovali smo i na Okruglom stolu “Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji” koji je u Zagrebu organiziralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Na Okruglom stolu nazočnima se obratila Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalu politiku, koja je obznanila donošenje Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017.-2022.g.  Svoje izlaganje imale su i Marija Goatti, policijska službenica za prevenciju MUP-a, koja je o problematici nasilja nad ženama govorila s aspekta rada policije, dok je Mirjana Duduković, predsjednica Ženske grupe Karlovac, u svojem izlaganju iznosila o iskustvima i izazovima u radu sa ženama žrtvama obiteljskog nasilja. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava. Okruglim stolom je moderirala Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i stručnjakinja iz područja zaštite od nasilja u obitelji.