Postupanje u slučaju nasilja u obitelji

Nakon što nazovete najbližu policijsku postaju (92) ili nadležni Centar za socijalnu skrb, nastojte se sabrati koliko god možete te policijskim službenicima ukratko reći najbitnije: svoje ime i prezime, adresu, ime počinitelja, gdje se nalazite, o kakvom se obliku nasilja radi, ima li povrijeđenih, jesu li bila prisutna djeca, ima li počinitelj oružje ili opasno oruđe, je li alkoholoziran ili drogiran, da li ste sami ili je netko prisutna. Sve su to za policiju iznimno važni podaci.

Kada se zatraži intervencija policije, njeni djelatnici moraju započeti s postupanjem. Moraju izaći na lice mjesta i provesti sve potrebne službene radnje, kako bi mogli protiv nasilnika podići optužni prijedlog radi postupka koji će se voditi pred sudom.

 

“SIGURNA KUĆA – SREĆA U NESREĆI

Poznatu izreku iz života i mnogih pjesama “život piše romane” svaka korisnica naše ustanove “Sigurna kuća” naučila je vrlo dobro i to nažalost u negativnom kontekstu na vlastitoj koži.

U jednom trenutku života sruši se svijet… Bez obzira imaš li 20, 30, 40, 50 pa i više godina. Postaneš “Pale sam na svijetu” s djecom u naručju ili potpuno sam s malenom vrećicom osobnih stvari (ako je i uspiješ otrgnuti iz pakla nasilja od kojeg bježiš) u koju su stale sve tvoje godine života.

I na kraju tvog tužnog puta pojavi se svjetlo na kraju tunela – Sigurna kuća – sreća u nesreći. Mjesto na kojem te dočekuju širom otvorenih ruku i srca, kuća puna tužnih priča, a opet puna radosti i veselja. Kao Lego kockice počinješ slagati svoj život, graditi novi, bolji, ljepši, sretniji…”

Komentar korisnice Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” Čakovec

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *