Novi projekt: Nikad nije kasno

Nikad nije kasnoSredinom srpnja 2014. započeo je projekt “Nikad nije kasno” koji provodi Udruga Zora zajedno sa partnerima Sigurnom kućom Čakovec i Centrom za socijalnu skrb sa svojom podružnicom Obiteljski centar. Projekt podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske u visini od 20.000 kn.

Samo obiteljsko nasilje ne započinje i ne završava na uzrokovanju i nanošenju fizičkih boli i ozljeda, nego se u njega ubrajaju i mnogo skriveniji načini ophođenja kao što su psihičko, ekonomsko, seksualno nasilje. U našem društvu često se samo fizičko nasilje prepoznaje i smatra ozbiljnim, dok se prema drugim oblicima i vrstama nasilja gleda sa podsmijehom.
No, svi oblici nasilja u obitelji jednako su destruktivni po osobu, obitelj i društvo u cjelini.
U sklopu projekta svi partneri će zajedno djelovati i održati razne edukativno-informacijske aktivnosti za prepoznavanje, suzbijanje i prevenciju svih oblika nasilja u obitelji u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu.

Ciljevi projekta su:
– Informiranje stanovništva ruralnih područja Međimurske županije o uslugama i mjestima (udrugama/institucijama) gdje mogu besplatno koristiti vezano uz zaštitu i prevenciju nasilja u obitelji
– Prepoznavanje različitih oblika nasilja u obitelji i povećani broj traženje pomoći
– Edukacija javnosti i predstavnika udruga/institucija/škola o vrstama nasilja u obitelji i prevenciji te umrežavanje u zajedničkom radu na rješavanju problema
– Poticanje muškaraca na uključivanje u suzbijanje različitih oblika nasilja u obitelji
– Senzibiliziranje javnosti o posljedicama nasilja u obitelji po društvo i destigmatizacija žrtvi.

Zajedno se moramo potruditi u širenju točnih informacija i rušenju predrasuda i mitova vezanih uz obiteljsko nasilje, kao i sve oblike nasilja u obitelji. Nikad nije kasno za djelovanje, nikad nije kasno za izaći iz kruga nasilja, novi početak je moguć i svi imamo pravo na život bez nasilja.
Sve to neophodno je da društvo u cjelini napokon pogleda istini u oči i pojmi obiteljsko nasilje kao problem koji se tiče svih nas, a čije je rješavanje uistinu neodgodivo.
Udruga Zora, Centar za socijalnu skrb i Centar za socijalnu skrb podružnica Obiteljski centar, Sigurna kuća i ostali suradnici raditi će sa korisnicima/cama koje će se javljati tijekom projekta, kako bi im pomogli sukladno njihovim problemima i potrebama vezanim uz obiteljsko nasilje.

Javne akcije “Nikad nije kasno” održat će se u Čakovcu (20.9.), Prelogu (23.9.) i Murskom Središću (25.9.). Više na stranicama Zore: http://udrugazora.hr/node/1237

Nikad nije kasno