O nama

Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća osnovan je 14.2.2008. od strane Međimurske županije i Društva za psihosocijalnu pomoć Čakovec.

Dom zbrinjava žrtve obiteljskog nasilja, a najčešće su to žene s djecom. Korisnici se smještaju u Dom isključivo putem rješenja o priznavanju prava na privremeni smještaj od strane Centra za socijalnu skrb. U Domu korisnik može ostati najviše do godine dana. Dom ima smještajni kapacitet za ukupno sedam osoba, a do sada ih je smješteno više od 110.

Korisnicima se pruža smještaj, prehrana, briga o higijeni, zdravlju, psihosocijalni tretman, te se provodi radna terapija. Stručni djelatnici Doma pomažu žrtvi putem ohrabrivanja, osnaživanja, pokušavaju žrtvi pomoći u realnom sagledavanju životne situacije u kojoj se našla, pomoć u ostvarenju prava vezanih uz obiteljsko pravnu zaštitu, kazneno pravnu zaštitu, te pomoć u ostvarivanja prava iz domene socijalne skrbi, besplatne pravne pomoći… O korisnicima se brinu stručni radnici: socijalna radnica i psihologinja Doma.

U početku je Dom financirala samo Međimurska županija, a kasnije se u financiranje uključilo i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, odnosno Ministarstvo socijalne politike i mladih. Nadležni Centar za socijalnu skrb izdaje rješenje o smještaju tj. priznaje pravo na skrb izvan vlastite obitelji – privremenim smještajem.

Osim osnovne djelatnosti, dom je partner u više projekata.
Više o projektima saznajte ovdje.

Pomoć u zbrinjavanju korisnica/ka pružili su nam i brojni donatori.

Misija je pružanje smještaja,  zbrinjavanja i psihosocijalne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja te pomoći u ostvarivanju preduvjeta za samostalan život žrtava; provođenje aktivnosti senzibilizacije o problemima obiteljskog nasilja u lokalnoj i široj zajednici; rad temeljen na stručnosti, povjerljivosti, dostupnosti, posvećenosti te sveobuhvatnoj i održivoj pomoći; te ostvarivanje suradnje s lokalnim i državnim institucijama te održavanje i unapređenje kvalitete u pružanju usluga.

Vizija je promicanje, ostvarivanje i održavanje tolerantnog društva uz poseban naglasak na na zaštitu od nasilja u obitelji i smanjenju tog oblika nasilja u društvu.

Kako dobiti smještaj u Sigurnoj kući?

Žrtva ste obiteljskog nasilja?

Bojite se za svoj život i život svoje djece?

NAPRAVITE PRVI KORAK I NAZOVITE POLICIJU!

Ako ste doživjeli neki oblik nasilja, a želite se zaštititi, najbolje je da odmah nazovete najbližu policijsku postaju i zatražite policijsko postupanje zbog nasilja u obitelji. To možete najjednostavnije učiniti nazivanjem broja 92, a u vaše ime to mogu učiniti i treće osobe (djeca, susjedi, prijatelji, nepoznate osobe). Policajci će nakon prijave i odlaska na mjesto incidenta, obavijestiti nadležan ured socijalne skrbi, a taj ured će zatim obavijestiti nas!

JER VI I VAŠA DJECA IMATE PRAVO NA ŽIVOT BEZ NASILJA!

Nasilje ne mora biti vidljivo kako bi bilo opravdan razlog za prijavu. Nasilje također može biti nevidljivo, može biti emocionalno! U tom slučaju javite se u nadležni centar za socijalnu skrb gdje će vas primiti i saslušati tim sastavljen od socijalnog radnika, psihologa i pravnika.
Zbog sebe i vaše djece važno je da se odlučite prijaviti nasilje u obitelji kako bi započeli proces izlaska iz kruga nasilja.
Nadležni centar za socijalnu skrb izdaje rješenje o smještaju tj. priznaje pravo na skrb izvan vlastite obitelji – privremenim smještajem, te se u dogovoru sa svim djelatnicima Sigurne kuće dogovara o realizaciji smještaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *